Casio Exilim H20G

Published on June 13th, 2011.

Još jedan gadget iz Chipoteke je stigao na test. Ovaj put radi se o kompaktnom fotoaparatu CASIO EXILIM H20G.

Ono što ovaj fotoaparat odmah u startu izdvaja od ostalih aparata u toj klasi i cjenovnom rangu je Hybrid GPS funkcionalnost. GPS i geotagging nisu nikakva novotarija, ali CASIO je s ovim modelom otišao i korak dalje, no više o tome čitajte nešto niže.

Krenimo s najistaknutijim tehnikalijama:

 • 14.1 megapixelni CCD senzor
 • IS – stabilizator slike
 • 10 x optički zoom (24-240mm, 35mm ekvivalentno)
 • 15 x total zoom: optički + SR (SuperResolution) digitalni
 • Blenda od F3.2 na širokom kutu do F5.7 na “tele” kraju
 • Max ekspozicija 4 sec (Night Scene modus) – 1/2000 (auto)
 • ISO od 80 do 3200
 • Super Macro focus
 • HD video: 1280 x 720 (30fps)
Aparat dolazi u par boja. Konkretan primjerak ima antracitno-sivo kućište, oku ugodan, a pod rukom onak fino “težak”. Volim taj osjećaj, ostavlja dojam kvalitete, a ne neke jeftino sklepane igračke.CASIO  je ovim aparatom najviše ciljao na ljude koji dosta putuju, cijene komociju i lakoću rukovanja, a da pritom nisu uskraćeni za kvalitetnu fotografiju, a ono čime ovaj aparat jednostavno oduševljava je:

1) Dinamički raspon slike 

Laičkim rječnikom to je ono kad fotkate neki landscape, pa vam nebo bude “spaljeno”, a planine ispadnu dobro ili vam nebo ispadne dobro, a ostatak fotke gotovo crn, u tami.
Ili kad recimo fotografirate scene gdje su objekti u sjeni, pa im se ne vide lica dovoljno dobro. E, ovaj aparat im opciju Lighting koja “ispravlja” taj nedostatak, tj. daje ujednačen ton osvjetljenja fotografiji. Rezultati su odlični, a da ne velim da je Lighting dostupan i za vrijeme fotkanja, ali i nakon (post-produkcije) u samom aparatu ;)

 

Evo i par primjera:

Lighting: OFF

Lighting: ON

Lighting: OFF

Lighting: ON

Lighting: OFF

Lighting: ON
2) Panorama modus 

Fotkanje panorama s ovim apratom je tolko jednostavno,  a rezultati tolko dobri da će te ih poželjeti fotkati stalno.
Omogućeno je “povlačenje”  panorame u svim smjerovima, portrait (lijevo i desno) kao i landscape (također lijevo i desno) smjerovima, tako da svi dolaze na svoje.

3) “Objektiv” tj. leća 

Počinje od 24mm što je prilično široko i ne susreće se prečesto u aparatima tog segmenta, a proteže sve do 240mm.
Široki kut će cjeniti svi oni koji često fotkaju u prostorijama, kao i oni koji vole fotografirati pejzaže.
Kad razvučemo zoom do kraja (240mm) u pomoć nam priskače IS tj. stabilizator slike koji anulira trešnju ruke i smanjuje mogućnost loše (mutne) fotografije. Za sve one koji obožavaju fotkanje na “tele” kraju CASIO im nudi dodatni SR zoom od cca 1.5 x, digitalni ali precizno procesuirani da se izgubi što manje na kvaliteti fotografije.

Zoom: 0x (wide – široki kut)

Zoom: 10x

Zoom: 10x + SR zoom

Zoom: 0x (wide – široki kut)

Zoom: 10x

Zoom: 10x + SR zoom
4) Hybrid GPS 

Ova novotarija klasičnom Geo tagging-u dodaje 2 nova feature: motion senzor (za bilježenje vašeg kretanja u prostorijama gdje GGPS signal nije dostupan) i interna baza (nikakav internet ili dodatna kartica/memorija nisu potrebni) s preko 1.000.000 naziva  (lokacija i znamenitosti), te oko 10.000 fotografija istih.
Što to konkretno znači ? To znači da kad recimo odete na put u Paris, upalite vaš Casio, pritisnite na GPS gumb i on vam instantno pokaže prvo gdje ste, a onda imena, udaljenosti i fotografije znamenitosti koje je vrijedno pogledati i fotografirati. Ima  dva modusa rada, jedan je da prikazuje lokaciju s predefiniranim fotografijama, a drugi s vašima tako da odma možete videti gdje ste koju fotografiju uslikali. Zgodno, zabavno, neobično i korisno, pogotovo za veća turistička središta gdje se ima puno toga za vidjeti. Sigurno ste pomislili to meni neće trebati, po Hrvatskoj ionako to ne vrijedi. But You would be very wrong! Testirano u Zagrebu i sve bitnije je tu: Mimara, HNK, Markov trg, Katedrala, … itd.

5) Video 

HD polako već postaje standard, pa tako ni Casio ne kaska za trendovima. Video se snima u rezoluciji 1280 x 720 s 30 sličica po sekundi (fps) kodiran H.264 kodekom. File format je MOV. Stabilizacija radi i prilikom snimanja video isječaka tako da je neželjena trešnja svedena na minimum. Nedostaje jedino mogućnost korištenja zoom-a prilikom snimanja :?

6) Korisni “feature”-i: 

BS – BEST SHOT – 25 predefiniranih postavki koje će pokriti sve scene koje ćete fotografirati. Od portreta do vatrometa, a tu su i 2 AUTO modusa: Premium (vidi detaljnije objašnjenje par redaka niže) i klasičan Auto mod u kojem možete neke stvari i ručno podesiti, npr ISO, WB i sl.

 

Memory – nešto kao hibernate ili stand by kod laptopa samo s mogućnošću odabira što se pamti, a što ne nakon ponovnog starta aparata. Npr. možete reći da uvijek pamti zadnju poziciju zoom-a, pa će tako aparat kod svakog paljenja postaviti zoom u zadnje stanje koje je bilo prije gašenja. Isto je moguće učiniti s još mnogo setting-a tipa ISO, WB, BS (BestShot modus)…

 

Premium Autoauto modus u kojem aparat skroz sve određuje sam. “Skenira” scenu koju “vidi” kroz objektiv i sam odlučuje koji će modus odabrati (portret, landscape, night scene, itd) te tako omogućiti najbolje postavke da dobijete najkvalitetniju fotografiju scene koju fotografirate.

 

Post processingObrada fotki (i videa) nakon snimanja. Ako ste slučajno zaboravili upaliti Lighting opciju ili ste odabrali krivi WB, tj. auto WB nije dobro odradio svoj posao, nema brige, jer sve to možete odraditi i poslije U SAMOM APARATU.
Rezultati se na thumbnail-u vide trenutno dok za procesiranje same fotografije ovisi u kojoj ste je rezoluciji snimili, ali za 14mpix traje cca 2-3 sekunde za promjenu WB-a i cca 0.5-1 sekunde za Lighting.  Rekli bi ameri – Awesome! I stvarno je!

 

HDMI – još jedna stvar koja postaje standard kod digitalaca, pogotovo onih skupljih, prisutna je i na ovom modelu.

 

Efekti – Ovaj model ima 2 ugrađena efekta koji se, ako su aktivirani, odmah apliciraju na fotografiju: Make-up i Landscape

Make-up efekt “pegla” kožu lica prilikom fotografiranja portreta. Razina “peglanja” je podesiva (od OFF do STRONG).

Landscpe efekt miče maglu i pojačava boje scene. Nažalost nisam još naišao na takvu scenu da isprobam taj efekt (micanja magle).

BEST SHOT – 25 predefiniranih modusa pokrit će sve situacije, a tu su i 2 AUTO modusa:
Premium (koji sve bira sam) i Auto u kojem vi možete neke stvari podesiti.

Lista funkcija koja se može “pamtiti” proteže se na 3 stranice.

Popravljanje dinamičkog raspona NAKON fotografiranja.

Prikaz fotografija preko HDMI kabla na LCD TV-u.

Make-up: STRONG

Make-up: STANDARD

Make-up: OFF
7) Baterija 

Litij-ionska baterija traje dugo ko Toyotin dizelaš. Zaboraviš kad si je punil. Proizvođač deklarira 600 snimaka, a nama je uspjelo bez problem ispucati cca 450-500 fotki s konstatno upaljenim GPSom (možete ga ugasiti, pa produžiti trajanje baterije), pregledavanjem, brisanjem, korištenjem flash-a, post-procesiranjem i “skidanjem” fotki na računalo.
S trajnošću baterije nećete imati nikakvih problema, a  full punjenje traje cca 200 minuta stim da je prvi “charge” dobro ostaviti preko noći.

 

Podvučena crta:

Osim gore nabrojenih dobrih stvari ima i par mana:

 • nema manualnih postavki; ekspozicija i blenda ne mogu se ručno podešavati, samo kroz BS (Best Shot) predefinirane moduse
 • ne može se koristiti zoom prilikom snimanja videa
 • nema RAW (sirovi format, pogodan za kvalitetniju obradu na računalu)

Sve te mane i nisu velike, jer onima kojima je aparat namjenjen neće ni primjetiti te nedostatke već samo oni koji će poželjeti malo više eksperimentirati.

Fotografija mi je hobi i za svoje potrebe koristim DSLR, ali ovaj malac me zblja oduševio. Odlična zamjena za situacije kad nije zgodno nositi DSLR i svu njegovu (ne previše laku) opremu.
Kolko mi se aprat svidio najbolje govori činjenica da aparat NE vraćam Chipoteci ;)

Detaljnije specifikacije i ostale tehnikalije možete naći na CASIO-voj službenoj stranici, a info o cijeni i dobavljivosti potražite na stranicama CHIPOTEKE.

Nadopuna:

Casio je izdao novi firmware koji uz poboljšanje performansi donosi i mogućnost višednevnog snimanja putanje (log) vašeg kretanja u Google-ovom KML formatu. To vam omogućava da kasnije u Google Earth-u možete pregledavati svoju točnu rutu kretanja i fotografije snimljene na njoj ;)

Za kraj evo i par fotografija ulovljenih objektivom ovog simpatičnog mališana:


This blog is a part of:
Real Time Web Analytics