Joyplus M778 tablet

Published on April 12th, 2011.

Zahvaljujući Chipoteci zadnjih tjedan-dva kod mene se našao jedan primjerak predstavnika novog vala jeftinih android tableta ili mid računala kako ih sam proizvođač naziva.

Review je osobni dojam rada s tabletom, bez prevelikog opterećivanja specifikacijama, naglasak na čisti “usability” i korisnost, tj. treba li mi uopće nešto takvo ?

Po definiciji sam skeptičan, a pogotovo prema kineskim proizvodima i bio sam siguran da me ni ovaj proizvod neće uvjeriti u suprotno, but reality was very different…

Fino leži u ruci, nije pretežak, dimenzije su taman. Ekran je čitak, rezistivan, solidne rezolucije 800 x 480px.

Iz nekog razloga sam više volio rad u portrait nego u landscape modu (tome je možda doprinijela činjenica da je u landscape modu de-kalibrirana (samo i jedino) tastatura, predprodukcijski model, pa još ima ‘mušica’).

Prva stvar koja se isprobala su bile igrice, naravno Angry Birds, jer tablet se reklamira da dobro ‘hendla’ i teže grafičke zadatke (reprodukcija Adobe Flash 10 animacija, i MKV, H.264 HD video).
Položio s odličnim. Sve radi glatko, bez trzanja (kad su sve pozadinske aplikacije pogašene).

Za surfanje – spreman!
Hoćeš portrait, hoćeš landscape, rotira se, svira, vrti Flash, YouTube. Svaki online video koji sam isprobao je radio točno kako sam očekivao. Neki su trzali, neki ne, sve je ovisilo koliko je tablet upregnut ili koliko je WiFi veza u tom trenu bila propusna.

Dolazimo do prve nelogičnosti. Kinezi su iz nekog razloga odlučili da tipke koje izgledaju i koje su smještene na mjestu “Volume up-down” budu ustvari “Home” i “Menu”.
Prsti su stalno nesvjesno odlazili stišat ili pojačat audio na njima i prouzročili neugodno iznenađenje izlaska iz programa ili aktiviranja meni-a trenutno aktivne aplikacije.
Nakon par sati uhodavanja prevlada se taj problem, i navikne se čovjek bez problema, ali i dalje ostaje enigma zašto su ih odlučili staviti baš tu.

A sad goody bag 🙂
Uređaj ima USB host, mrak stvar, uštekaš USB stick i gledaš filmove (divx, mkv s titlovima), slušaš mjuzu, instaliraš APPove, itd.
Ako u nekom trenu ekran tableta postane premalen, tu je HDMI port.
Port za slušalice (jedan set dolazi u paketu s uređajem).
Utor za micro SD kartice. (Inače uređaj već ima 4 GB interne NAND memorije)
Port za punjač i tipka za gašenje / standby

Na ovoj slici je vidljiva front kamera, ujedno i jedina. Sa zadnje strane se nalazi samo prorez zvučnika.
Vidi se i njihova ideja upravljanja jačinom zvuka (gornji desni rub ekrana). To je ok ako aplikacija koju vrtite ima vidljiv taj “bar”, a većina ih naravno nema, pa je kontrola zvuka nepotreban “pain”.
Dedicated gumbi za volume stvarno nedostaju.

Filmove i spotove vrti s interne memorije uređaja, SD kartice ili USB-a besprijekorno. Tu ništa ne trza, sve ide glatko. Sve pohvale.Zašto ne pogledati neki video spot ili film na velikom ekranu TV-a? Treba vam samo HDMI kabel i mali adapter za mini HDMI port (ili HDMI kabel s mini portom, cca 50kn).
Gledanje videa preko HDMIa bez greške polučuje WOW efekt kod svakog kome prezentirate uređaj 😉


USB stick u uporabi (mali adapter za mini usb ne dolazi u paketu). “Progutao” je sve stickove koje su mi se našli pri ruci, 1,2,4 GB. Imam i jedan externi HDD (250GB), reko kaj me košta idem i njega probat.
I? “Progutal”, al je malo potrajalo, jer uređaj pretražuje cijeli externi storage za poznate formate (video, slike, audio…), a s 250GB se ima kaj mučiti. Možete kopirati s externog diska na device, ali nemojte pokretati video direktno s njega. Radit će 5 sekundi i smrznuti se, ipak je to malo jača perverzija 🙂

Uređaj se trenutno “vrti” pod Androidom 2.2 (FROYO), ali u najavi je skori upgrade na Andorid 2.3 (Gingerbread).

I za kraj mala usporedba veličine i prikaza na ekranu (kolko to fotografija može dočarati) između (od lijeva prema desnom):
– HTC Desire HD
– JoyPlus
– iPad2

Što sam volio 🙂 :
– WiFi
– USB
– HDMI
– SD slot
– veličina (7″)
– 1.2 GHZ procesor
– 1080p output
– Android 2.2 u startu
– Bulit-in NAND flash storage 4GB

Ono što je ok, a moglo bi bolje 😐 :
– ekran 800 x 480 resistive (nema pravi multitouch, samo software-ski, isprobano radi u browseru i Angry Birds)
– nije baš najlakši na svijetu, a mogao bi se možda i manje grijati
– plastika malo škriputa

Loše strane (IMHO) 🙁 :
– nema GPS
– nema dedicated tipke za Volume
– tipke za Home i Menu su zbunjujuće. Pozicionirane su kak bi ustvari volume tipke trebale biti
– baterija cini se traje 3 sata intenzivnog korištenja (video, audio, WiFi stalno upaljen, brightness na full), a cca 5-6 sati laganog korištenja.
– indikator baterije, kad je pri kraju, malo neprecizan (ali u dobrom smislu) – baterija traje još sigurno pola sata-45 minuta nakon što indikator prijavi da je bat. skroz gecrkt.

S tehnikalijama Vas nisam htio gnjaviti, sve detalje možete naći na službenim stranicama.
A informacije o dostupnosti i cijenama na hrvatskom tržištu potražite na stranicama Chipoteke kojoj se još jednom zahvaljuem na ustupljenom uređaju 😉


This blog is a part of:
Real Time Web Analytics