Samsung NX300

Published on June 26th, 2013.

Zahvaljujući susretljivosti tvrtke Samsung Hrvatska i agencije Grayling u ruke mi je novi model mirrorless fotoaparata s izmjenjivim objektivima – Samsung NX300. Kako me svaka foto suradnja veseli, pristao sam uzeti i isprobati ovog “malca”. Ideja mi je bila nositi ga cijelo vrijeme sa sobom i objavljivati fotografije točno onakvima kakve su izašle iz fotoaparata, bez moje uobičajene obrade. Pošto osobno koristim RAW način spremanja fotografije veselio me podatak da i NX300 ima tu mogućnost. Tu je zaradio prvi plus 😉 Objektiv koji dolazi u paketu je 18-55mm staklo od kojeg nitko, pa tako niti ja, ne očekuje nikakav spektakl. Drago mi je da sam se prevario i na kraju bio jako ugodno iznenađen i tim dijelom priče 😀 Ne bih želio zamarati previše sa specifikacijama, njih možete sami u miru proučiti ovdje – Samsung NX 300 speficikacije, ali napomenuo bi neke od ključnih značajki:

 • Zakretni LCD
 • Ekran osjetljiv na dodir (sa “swipe” načinom pregleda slika)
 • WiFi
 • GPS
 • Brzi AF (auto fokus)
 • Izmjenjivi objektivi (nedavno je predstavljen i fish-eye)
 • visoke ISO vrijednosti s niskom razinom šuma
 • Retro dizajn kućišta
 • Full HD video snimanje
 • HDMI
 • Mogućnost editiranja fotografija na samom aparatu
 • RAW način zapisivanja fotografija te
 • Dobivate licenciranu full verziju Adobe Lightroom-a 4 u paketu ! (Fantastičan program za obradu fotografija, koristim ga osobno za sve svoje fotografije)

Svaki amater, pa i oni koji su već iskusniji će cijeniti većinu ovih značajki. Vremena nije bilo puno, pa nisam stigao baš sve isprobati do temelja, ali sve sam probao barem jednom 😀

Evo kako sam fotoaparat izgleda:

Prve fotografije koje sam napravio su snimljene po jakom suncu i u jakom kontra-svjetlu. Nisam očekival ništa od njih, ali kad sam došel doma, stavil ih na kompjuter i pogledal na velikom monitoru usljedilo je ugodno iznenađenje. Fotografije nisu bile “spaljene” a ono što je bilo u sjeni je bilo prilično dobro osvjetljeno.
Na ovom primjeru (hvala supruzi i sinu na poziranju 🙂 ) je pozadinsko svjetlo (sunce) bilo jako, a na fotografiji se vidi kako to nije nimalo “spalilo” zadnji dio fotografije. Također se dobro vide ljudska lica u sjeni ispred, a da su uz to jako vjerno prikazane boje, nimalo isprane:

Nadalje, postojanost detalja na fotografijama je stvarno odlična, a to se najzornije može vidjeti na primjeru kapljica vode iz fontane kod zagrebačke Arene:

Super cool stvar je i i-func gumb na objektivu koji vam donosi brz pristup nekim od često korištenih funkcija. Jedna od njih je i zoom. Za razliku od digitalnog zooma kojeg poznajemo ovdje se ne radi o digitalnom i umjetnom povećavanju fotografije, već se zapravo radi “crop” unutar 20 megapixelnog prostora fotografije. Da, crop možete i naknadno sami napraviti kad je fotografija već snimljena, u samom fotoaparatu, ali ovo je zgodno rješenje kad odmah želite vidjeti zoomirani rezultat. Na primjeru ove rode (i njenih potomaka koji su u trenu fotkanja spavali 😀 ) se vidi da niti cropanoj / zoomiranoj fotografiji ne nedostaje detalja i da je 20 megapixelni prostor dovoljno velik da kvalitetno podnese takve manipulacije sa slikom:

Ono što ćete obožavati raditi ovim fotoaparatom su portreti. Ma koliko to čudno i pretenciozno zvučalo za jedan takav mini fotoaparat s kit objektivom, ali praksa je na Vašoj strani. Boja kože, lica, ruku je prirodna bez izleta u blijedost ili pre-kontrastnost, a DOF (dubinska neoštrina) je krasna na 55mm.

Pa par primjera “mutne pozadine” tj. DOF-a:

A evo i par fotografija koje dočaravaju što sve objektiv može uhvatiti u širinu, na svojih 18mm:

Da ne duljim previše, naveo bi još samo slabosti koje sam zamjetio tijekom testa. Ono što pozadinski LCD ne voli je – jaka svjetlost. Po jakom suncu nećete vidjeti gotovo ništa na ekranu koji još ima i reflektirajuće staklo koje dodatno otežava preglednost. No, ovom nedostatku se može vrlo jednostavno doskočiti: iskoristite zakretnost ekrana, te ga rotirajte za 90 stupnjeva. Tim ste dobili sjenu na ekranu koja automatski stvara daleko bolju i vrlo upotrebljivu vidljivost.

Imao sam malih problema i sa SD karticama, ali to je više stvar uporabe. Kartice, nove stare, prvo formatirajte na PCu/Macu, a tek onda stavite u fotoaparat, jer postoji mogućnost da ih fotoaparat ne “vidi” od prve, a i ako je “pročita” da ne vidi njen puni kapacitet.

I to je to, drugih nedostataka nisam uspio pronaći 🙂
Kvaliteta slike koju dobijete na “defaultnim” postavkama i u auto modusu su zbilja impresivne i jako dobra vijest za sve one koji nisu vični naknadnoj obradi fotografija, već ih vole koristiti odmah iz aparata. Zapravo, neka Vam fotografije govore same za sebe 🙂

P.S. Ako će netko htjeti originale, samo ih zatražite preko kontakt forme i  pošaljem Vam ih na uvid 😉


1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344454647


This blog is a part of:
Real Time Web Analytics