Toyota Yaris 1.33 2012

Published on October 23rd, 2011.

Zahvaljujući Toyoti, ljubaznoj Ani i naravno “twitterima” protekli vikend protekao nam je u znaku nove Toyote Yaris :)
Ugodno iznenađeni nagradom supruga i ja otisnuli smo se na mali “road trip” lijepim našim Zagorjem.

Za početak, radi se o Yarisu s 1,33 mašinom, 99 KS i hrpom opreme, prvi dojam je: VELIKO!

To više nije onaj mali Yaris, makar gabaritima još uvijek spada u klasu gradskog minija, prostrana unutrašnjost vam daje dojam da sjedite u kompaktu.
U konkretnom modelu vam se po glavi stalno vrti pojam “premium”. Koža na sve strane, od volana, preko ručice mjenjača, pa sve do samih sjedala.
Touch & Go je priča za sebe: Kamera za vožnju unatrag, touchscreen s radiom, Bluetoothom, navigacija, te modul s podacima o samoj vožnji.

Da ne pričam previše, fotografije će Vam sve reći (barem se nadam :D ):Komande za upravljanje radiom nalaze se s lijeve strane volana, dok s desne strane možete naći komande za upravljanje telefonom koji ste jednostavnom procedurom uparili s radiom preko Bluetooth veze.Tu je i klima uređaj i to dvoozonski. ;)
Svaka strana automobila bira svoju temperaturu. Vikend je bio relativno hladan, a Yaris se jutrima već nakon prvog kilometra ugodno zagrijao, na pučko veselje moje zimogrozne supruge i mene ;)


Centralnu poziciju dvobojne armature zauzima Touch & Go sustav s 6.1″ touch ekranom.
Preko njega birate sve što vam je potrebno što za zabavu što za informacije. Tu je radio koji ima zanimljiv “feature” da vam sam traži 10ak najjačih radio postaja u vašem dometu uz naravno one koje ste sami predefinirali.
Preko ekrana birate i pristup CDu, telefonu, USBu, navigaciji te “Car” info panelu o potrošnji, periodu vožnje, prosječnoj brzini i još dosta zanimljivih podataka o radu samog automobila.


Yaris obiluje pretincima. Imate osjećaj da su svaku slobodnu površinu iskoristili za pretinac u koji možete odložiti neku sitnicu, kao npr. pretinac kraj volana koji je idealan za pospremit kartice za parkiranje u garaži.
Pretinci kod ručne kočnice su ko stvoreni za vaš omiljeni smartphone. Guma na dnu pretinca ga drži da ne klizi, a vertikalna pozicija vam garantira lak dohvat telefona koji vam u vožnji ionako nije potreban, jer njemu pristupate ili preko komandi na volanu, ili preko Touch & Go sustava.


Auto idealan za one koji su stalno u pokretu, pa “fine tuning” svog izgleda dovršavaju u autu.
Svjetlo iznad ogledala, s OBJE strane (vozačke i suvozačke) će vam se zbog toga JAKO svidjeti ;)

Mjenjač, obložen kožom kao i ručna kočnica, volan, te sva sjedala, je jednostavno – savršen.
Japanski precizan, mekan ko omiljena dekica i – šestobrzinski! Obožavao sam 6tu brzinu, pogotovo na autocesti gdje ubacite u 6tu i gledate pokazivač trenutne potrošnje koji pokazuje brojke karakteristične za dizelaše, a ne benzince.
Osmjeh na licu zagarantiran :D
Kamera za vožnju unatrag, poslastica koju ne možete ne obožavati :D

Prvi put vidim ovakvu pogodnost u autima te klase, do sad sam se s kamerom za vožnju unatrag susretao samo kod SUV-ova i to onih s boljim paketima opreme.
Parkiranje s kamerom je čisti užitak, em što je sve pregledno, em što parkirate nevjerojatno precizno, a jako je dobra i za uočiti pješake iza sebe, pogotovo malu djecu, koju inače ne bi vidjeli gledajući samo kroz stražnji prozor ili kroz retrovizore.
Vjerujte mi, uz ovu pogodnost obožavat ćete parkirati “u rikverc” ;)
Dvobojna unutrašnjost ima jako lijep uzorak na svom svjetlijem dijelu koji je ujedno i vrlo mekan na dodir, dok je tamna plastika standardno tvrda, no s neobičnom “šarom”, pa ne djeluje monotono.


Još jedan “feature” koji je do nedavno bio prisutan samo u skupljim modelima polako postaje standard kod svih klasa: Gear shift.

Pojednostavljeno rečeno: asistent koji vam pokazuje kad je pogodno promjeniti brzinu, viši ili nižu. Zelene strelice sve jasno pokazuju, a ako mjenjate brzine u skladu s gear shift-om potrošnja će vam biti najniža uz najbolje iskorištenu snagu automobila, a nemojmo zaboraviti ni da će auto u takvom režimu rada polučiti i najmanje zagađenja. Ekolologija je sve bitnija stavka u autoindustriji.

Pokazivači smjera a.k.a. “žmigavci” u retrovizoru su sve češća pojava, pa tako ni Yaris ne želi biti bez te, u prvom redu za sigurnost, zgodne pogodnosti.
Prtljažni prostor ima solidnih 286 litara i u njega će vam stati sve potrebno za ugodno vikend putovanje poput našeg ;)
Nije lako bilo rastati se od Yarisa, jer auto je zbilja odličan. Kamera za vožnju unatrag i 6 brzinski mjenjač vas jako, jako lako, i brzo, razmaze :D

Specifikacije, cijene i sve ostale podatke potražite na Toyotinim službenim stranicama.

Lijep pozdrav do ponovnog druženja… ;)


This blog is a part of:
Real Time Web Analytics